Galerija plesa Maribor je odprla svoja vrata septembra 2009 na pobudo Mojce Ussar (umetniška direktorica). S tem je našla edinstven način, kako v Maribor pripeljati svež veter in hkrati nadaljevati svojo pedagoško in koreografsko pot. Poleg tega je želela ustvariti stičišče za domače in tuje pedagoge ter koreografe, ki bodo delili svoje plesne izkušnje in znanje na mlade plesalce.

Namen Galerije plesa je ustvariti odprt prostor za vse, ki se želijo spoznati s plesom, svoje plesno znanje nadgraditi ali se samo plesno razgibati. Galerija plesa Maribor nudi vsem svojim plesalcem in tistim, ki bi to želeli postati sistematični, kontinuirani in individualni pristop. To pomeni, da ne ponujamo raznolikih delavnic z različnimi plesnimi stili, temveč se osredotočamo na plesne osnove, ki bazirajo na baletnih in moderno sodobnih tehnikah.

Kasneje se le te nadgrajujejo glede na zahtevnost in zmogljivost plesalcev. Pomembnost dajemo tudi odrski predstavitvi. Skozi celoletno izobraževanje pripravimo dve plesni prireditvi, obenem pa sodelujemo tudi na drugih plesnih prireditvah po Sloveniji in v tujini (festivali, tekmovanja…). Galerija plesa Maribor je odprta vsem generacijam od treh let naprej, kjer dajemo prednost kvaliteti pred kvantiteto, za kar poskrbi naš odlični pedagoški team.

Ekipa plesnih pedagogov

Mojca Ussar

Mojca Ussar: ustanoviteljica in plesna pedagoginja Galerija plesa

Mojca Ussar je kot pedagoginja v zadnjih dvajsetih letih v Sloveniji poučevala na številnih plesnih šolah, kot redna in kot gostujoča pedagoginja. Kot koreografinja je od leta 1998 na oder postavila številne celovečerne predstave in plesne miniature, s katerimi se je predstavila tako doma kakor v tujini. Od leta 2004 je vpisana v razvid samozaposlenih v kulturi.

Svoje znanje in delovne izkušnje si je pridobivala pri številnih vrhunskih pedagogih, na različnih plesnih seminarjih v Sloveniji in tujini, predvsem v New Yorku, kamor zahaja vsako poletje že od leta 1994.

Leta 2007 se je odločila za dvoletno šolanje na Dance New Amsterdam, New York. Šolo je uspešno zaključila in si pridobila tudi certifikat za poučevanje Simonson tehnike. Od jeseni 2007 je tudi co-direktorica plesnega festivala »The Dance Gallery« v New Yorku. Od leta 2010 do leta 2018 je poučevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru.

Po vrnitvi iz New Yorka se je po tehtnem razmisleku odločila za novi podvig, saj so ji dosedanje izkušnje dale veliko potrebnega znanja, tako za pedagoško kot koreografsko delo. Nastala je Galerija plesa.

Andreja Šraj (1984) je kot bivša gimnastičarka svojo plesno pot začela leta 2003 na Plesni izbi Maribor pri plesni pedagoginji in koreografinji Mojci Ussar. Bila je članica skupine Company II. Od leta 2003 do 2006 je sodelovala v številnih plesnih projektih in dveh celovečernih plesnih predstavah: 8 Shorts v koreografiji M. Ussar in A. Von Ussar; Plesna Izba Maribor – SNG Maribor (2005) in Reflections on Life, v koreografiji M. Ussar; Harlekin – društvo za umetnost plesa – SLG Celje (2006).

Leta 2007 jo je pot zanesla v New York, kjer se je plesno izobraževala na Dance New Amsterdam in sodelovala v plesnih projektih z različnimi koreografi. Leta 2009 je uspešno končala šolanje in si hkrati pridobila certifikat za poučevanje Simonson tehnike.

Tik pred sezono 2009/10 se je vrnila v Slovenijo in začela plesati in poučevati v Galeriji plesa Maribor. Leto kasneje je v svoj urnik dodala še sodelovanje s Harlekinom – društvom za umetnost plesa Celje, kjer poučuje moderni ples. Še naprej je sodelovala s koreografinjo Mojco Ussar in zaplesala v dveh celovečernih predstavah: Odsevi (2012) in Brez izhoda (2015). Leta 2012 je dobila na portalu Parada plesa za odplesano predstavo Odsevi, naziv “Plesalka leta”. Kot plesalka je dobivala odlične kritike tako doma kot v tujini (Full Moon, Reflection, The Two of Us), v koreografijah M. Ussar.

Od leta 2018 se bolj posveča poučevanju in koreografiji ter svoje bogato znanje predaja na mlajše generacije plesalk in plesalcev. Ustvarila je ogromno koreografij, plesnih miniatur in tekmovalnih koreografij, s katerimi plesalke posegajo po najvišjih mestih v slovenskem in tujem plesnem prostoru. Leta 2021 pa se je prvikrat predstavila kot koreografinja s celovečerno plesno predstavo POLETNA NOČ – Homage Mojmirju Sepetu, v SLG Celje. Na portalu Parada plesa je dobila naziv “Naj plesna pedagoginja” za leto 2021.

Andreja Šraj

Andreja Šraj: plesna pedagoginja Galerija plesa

Lara Maher

Lara Maher: plesna pedagoginja Galerija plesa

S klasičnim baletom se je prvič srečala pri svojih sedmih letih, ko je pričela obiskovati baletni oddelek glasbene šole Karol Pahor na Ptuju. Svojo plesno pot je leta 2013 nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri Galini Čajki Kuhar.

V času svojega srednješolskega izobraževanja se je udeležila mnogih tekmovanj. Na 12. državnem tekmovanju mladih baletnih plesalcev BALTEK, je dosegla prvo nagrado in zlato plaketo, prav tako se je udeležila 13. tekmovanja BALTEK in dosegla srebrno plaketo. S sošolkami se je leta 2014 udeležile tudi mednarodnega baletnega tekmovanja Tanzolymp v Berlinu in kot skupina dosegla tretje mesto.

Med leti 2013 in 2018 je sodelovala v mnogih baletnih predstavah SNG Maribor in hodila na gostovanja po Evropi. Plesala je v predstavah Giselle, Labodje jezero, Don Kihot, Paquita, Gusar, Silfida, Hrestač, Peter in volk, Maestro, …

Trenutno študira fizioterapijo na Almi Mater v Mariboru. Pridobljeno fizioterapevtsko znanje želi uporabiti pri poučevanju pravilne tehnike in plesalce naučiti preventive poškodb.

V svojem prostem času uživa v ritmih salse, obožuje naravo, rada bere, potuje in spoznava skrite kotičke sveta.

Svoje plesno izobraževanje je začela pri sedmih letih na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in šolanje nadaljevala do leta 2019, ko je z odliko maturirala pri mentorici Galini Dmitrievi. Znanje je širila z izobraževanjem na Galeriji plesa.

V času osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja se je udeleževala številnih plesnih tekmovanj in seminarjev. Na mednarodnih tekmovanjih Mia Čorak Slovenska v Zagrebu in Balance v Sarajevu je leta 2018 dosegla bronasto medaljo, na državnem tekmovanju mladih baletnih plesalcev BALTEK leta 2017 pa zlato plaketo.

Sodelovala je v predstavah SNG Maribor, kot so Labodje jezero, Giselle, Silfida, Hrestač in Gusar. Pod okriljem Društva baletnih umetnikov Slovenije je plesala v predstavah Carmen, Romeo in Julija, Dama s Kamelijami in Ratatouille ter posamezne dele predstav na baletnih večerih.

V sezoni 2019/20 je sodelovala v baletni kompaniji Ballet de Catalunya in nadaljevala šolanje na Višji baletni šoli v Ljubljani. S poučevanjem baleta se je prvič srečala leta 2020 na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, kot baletna učiteljica pa je delala tudi na podružnični šoli Konservatorija Maribor v Lenartu.

Trenutno študira slovenistiko in filozofijo na Filozofski fakulteti v Mariboru in pleše pri Galeriji plesa.

Nina Bačani